Op Tijd voor Mensenrechten wordt de Belgische actualiteit onder de loep genomen vanuit mensenrechtelijk perspectief. Al is het soms ook zinvol om naar het verleden te kijken. Dat doet Eva Sevrin, onderzoeker aan het Leuven Centre for Public Law, in de podcast ’t Zijn uw zaken wel’.

In de podcast duikt ze in de EHRM-zaken waarin België op het matje werd geroepen. Dat doet ze door te vertrekken van persoonlijke verhalen. De voorbije decennia trokken immers mensen van alle slag naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, omdat ze ervan overtuigd waren dat de Belgische Staat hun rechten schond. Sommigen van hen kregen gelijk, waardoor ze de Belgische samenleving voor altijd veranderden.

Deze eerste aflevering staat stil bij de zaak van De Donder en De Clippel. Het gaat om de ouders van Tom De Clippel, een jongeman die aan schizofrenie leed en in de gevangenis van Gent om het leven kwam. Hun zoektocht naar antwoorden duurde meer dan tien jaar. In de aflevering komen onder meer de kinderen van Tom De Clippel aan het woord, naast prof. Frank Verbruggen (KU Leuven) en meester Walter Van Steenbrugge.


Eva Sevrin

Eva Sevrin is doctoraatsonderzoeker aan KU Leuven en aangesloten bij de MigrLaw-onderzoeksgroep van UGent. Haar doctoraatsproject focust op de mensenrechten van personen zonder verblijfsrecht, waarbij gedwongen terugkeer onmogelijk is.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *